aanvullende zorg

Welke aanvullende zorg heb jij nodig?

Iedereen in Nederland heeft verplicht een basisverzekering. De zorg in het basispakket is voor iedereen gelijk, maar niet iedereen heeft dezelfde zorg nodig. Daarom bestaan er aanvullende verzekeringen. Wist je dat je met een aanvullende verzekering ook een vergoeding kunt krijgen voor alternatieve geneeswijzen? Omdat het aanvullend verzekerd is, heb je niet te maken met het eigen risico. Zorgverzekering vergelijken loont, als je weet waar je naar moet zoeken. Daarom vertellen we je in deze blog op Ohmpraktijk.nl meer over aanvullende zorg in jouw pakket!

Wat zijn alternatieve geneeswijzen?

Onder alternatieve geneeswijzen wordt alle zorg verstaan, waarvoor nog geen wetenschappelijk bewijs bestaat dat het werkt. Onder deze alternatieve zorg vallen verschillende behandelaars. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een homeopaat, acupuncturist of chiropractor. Van deze behandelingen wordt vrij vaak gebruik gemaakt.

Ook meer onbekende behandelingen vallen onder alternatieve geneeswijzen, zoals ayurveda, fytotherapie en iriscopie. Er zijn veel meer soorten alternatieve geneeswijzen. Al deze behandelingen gaan uit van hetzelfde principe: het zelfherstellende vermogen van het menselijk lichaam. Bij alternatieve geneeswijzen wordt er altijd gekeken naar lichaam en geest. Als deze twee in balans zijn, leidt dat tot goede gezondheid.

Vergoeding alternatieve zorg 2023

Alternatieve zorg is te verzekeren met een aanvullende verzekering. Heb je hier interesse in? Dan moet je goed onderzoek doen naar wat voor jou de beste zorgverzekering 2023 is. De vergoeding die je voor alternatieve geneeswijzen ontvangt, verschilt namelijk per verzekeraar. Zo vergoeden sommige verzekeraars behandelingen voor 80%, andere voor 100% en weer andere verzekeraars hanteren een maximumbedrag per dag.

Als niet de gehele behandeling wordt vergoed, moet je zelf dus het resterende bedrag betalen. Ook goed om in de gaten te houden: niet alle verzekeraars vergoeden alle alternatieve zorg. Het kan namelijk voorkomen dat een verzekeraar wel homeopathie vergoedt, maar geen iriscopie. Kijk ook naar de alternatieve zorg die je verwacht te gaan gebruiken aankomend jaar en of de extra premie die je betaalt voor de aanvullende verzekering hier wel tegenop weegt.

Kies de juiste behandelaar

Ga je naar een alternatieve genezer en ben je aanvullend verzekerd voor alternatieve zorg? Houd dan ook de voorwaarden van de verzekering aan de behandelaar goed in de gaten. Veel verzekeraars vergoeden de behandeling alleen als de behandelaar bij een beroepsvereniging is aangesloten.

Deze beroepsvereniging moet erkend zijn door je verzekeraar. Is je behandelaar aangesloten bij een beroepsvereniging? Dat betekent dat de behandelmethode aan de kwaliteitseisen van de vereniging voldoet. Op de website van je zorgverzekeraar vind je een lijst met erkende beroepsverenigingen. Controleer dus of je de behandelaar waar je naartoe wilt bij een van deze verenigingen is aangesloten.

Op deze manier kun je jezelf goed verzekeren voor aanvullende zorg. Denk bijvoorbeeld aan holistische therapie of acupunctuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *