wat is chiropractie

Wat is chiropractie?

Heb jij interesse in alternatieve geneeswijzen? Dan wil je vast meer lezen over chiropractie. Een chiropractor kan door middel van ‘kraken’ en ‘manipulatie’ van wervels en gewrichten verschillende lichamelijke klachten behandelen. In deze blog op Ohmpraktijk.nl lees je wat chiropractie precies inhoudt, wat een chiropractor doet en of deze behandelmethode veilig is!

Wat betekent chiropractie?

Chiropractie (ook wel eens geschreven als chiropraxie) is een vorm van alternatieve geneeskunde die zich richt op het diagnosticeren, behandelen en voorkomen van aandoeningen van het bewegingsapparaat, voornamelijk in de wervelkolom. Het woord “chiropractie” komt van het Griekse “cheir” wat hand betekent en “praktikos” wat beoefenaar betekent, dus letterlijk vertaald betekent het “handmatige therapie”.

Chiropractie is gebaseerd op de overtuiging dat het menselijk lichaam zichzelf kan genezen als het in staat is om zijn eigen natuurlijke balans te behouden. Een chiropractor zal dan ook niet alleen kijken naar de specifieke klacht, maar ook naar de algehele gezondheid van de patiënt.

Door middel van handmatige manipulatie van de wervelkolom en andere gewrichten, tracht de chiropractor de natuurlijke balans van het lichaam te herstellen en het genezingsproces te bevorderen.

Wat doet een chiropractor?

Een chiropractor is een specialist op het gebied van chiropractie en heeft een grondige kennis van de anatomie en fysiologie van het menselijk lichaam. Een chiropractor gebruikt handmatige technieken om gewrichten en wervels te manipuleren om zo de bewegingsvrijheid te vergroten, pijn te verlichten en de functie van het zenuwstelsel te verbeteren. Chiropractie wordt vaak gebruikt als behandeling voor aandoeningen zoals rugpijn, nekpijn, hoofdpijn en spierpijn.

Een chiropractor zal in eerste instantie een uitgebreid lichamelijk onderzoek uitvoeren en de medische geschiedenis van de patiënt in kaart brengen. Op basis hiervan wordt een diagnose gesteld en een behandelplan opgesteld.

De behandeling kan bestaan uit verschillende technieken, waaronder manipulatie van de wervelkolom, massage, oefeningen en advies over levensstijl en voeding.

chiropractor behandeling

Wanneer ga je naar de chiropractor?

Je kunt naar de chiropractor gaan bij allerlei vormen van pijn of discomfort. In de meeste gevallen gaan mensen echter bij nek- en rugklachten of bij bekkenproblemen naar een chiropractiepraktijk. Met onder andere de onderstaande klachten kun je naar een chiropractor;

  • Pijn in rug, nek en hoofd
  • Spierpijn en gewrichtspijn
  • Heupklachten
  • Bekkeninstabiliteit
  • Verkeerde houding
  • Hoge spierspanning

De chiropractor behandelt blokkades in de wervelkolom waardoor doorstroming van de zenuwen wordt hersteld en het lichaam zichzelf weer kan genezen.

Naast het behandelen van de symptomen kijkt de chiropractor verder naar de oorzaken van de klachten. Zo kan de specialist ook leefstijladvies geven en verschillende oefeningen meegeven die thuis uitgevoerd kunnen worden.

Is kraken bij chiropractie veilig?

Chiropractie wordt over het algemeen als veilig beschouwd, maar het is belangrijk om een gekwalificeerde chiropractor te vinden die is opgeleid en gecertificeerd om deze technieken uit te voeren. Het is ook belangrijk om te onthouden dat chiropractie niet voor iedereen geschikt is en dat er risico’s verbonden kunnen zijn aan de behandeling.

Belangrijk is om te controleren dat er geen sprake is van fracturen, tumoren of ernstige osteoporose (botontkalking), voordat behandeling door een chiropractor mogelijk is. Het krakende gevoel of geluid tijdens de behandeling wordt trouwens veroorzaakt door een luchtvacuüm tussen de gewrichtsvlakken. Dit is verder compleet onschuldig.

wat is chiropractie

Kosten chiropractie en vergoeding

Wat kost een behandeling door de chiropractor ongeveer? Het behandeltarief van een chiropractor verschilt natuurlijk per specialist. Gemiddeld gezien kost een chiropractiebehandeling in 2023 zo’n 60 euro.

Omdat chiropractie niet verzekerd is in het basispakket, worden de behandeling niet standaard vergoed. Veel verzekeraars bieden echter aanvullende pakketten voor alternatieve geneeswijzen. Hier valt de chiropractor dus ook onder. Maak jij regelmatig gebruik van de kwaliteiten van een goede chiropractor? Dan is het slim om je aanvullend te laten verzekeren.

Als je geïnteresseerd bent in chiropractie, is het raadzaam om eerst de huisarts te raadplegen en vervolgens een gekwalificeerde chiropractor te zoeken. Een chiropractor kan je helpen om jouw klachten te verminderen en de algehele gezondheid te verbeteren. Maar het is belangrijk om te onthouden dat chiropractie slechts een van de vele behandelingsmogelijkheden is die beschikbaar zijn en dat het niet voor iedereen geschikt is. Andere vormen van alternatieve geneeskunde zijn bijvoorbeeld acupunctuur en holistische therapie.

Veelgestelde vragen over chiropractie

Waarom valt chiropractie onder alternatieve geneeswijzen?

Chiropractie valt onder alternatieve geneeswijzen omdat deze behandeling (nog) niet is erkend door de overheid. Dit is vaak het geval bij behandelingen en therapieën die uit de Oosterse geneeskunde komen.

Is behandeling door een chiropractor gevaarlijk?

Nee, over het algemeen wordt een behandeling door een chiropractor als veilig gezien. Uiteraard is het belangrijk dat er eerst goed naar de klachten wordt gekeken alvorens er behandelingen worden toegepast. De opleiding tot chiropractor is erkend en zorgt voor hoogopgeleide specialisten.

Is chiropractie pijnlijk?

In de meeste gevallen zijn de behandelingen door een chiropractor niet pijnlijk. Wanneer de chiropractor een bepaalde manipulatie uitvoert of druk uitoefent op bepaalde wervels en gewrichten, dan kan je dit voelen. Veel pijn zal het echter niet doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *