alternatieve geneeskunde

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur behoort tot de Traditionele Chinese Geneeskunde en bestaat al duizenden jaren. Het is gebaseerd op een holistische visie, wat betekent dat lichaam en geest als één geheel worden beschouwd. Het werk van een acupuncturist valt onder de alternatieve geneeswijzen. Maar wat is acupunctuur precies en hoe ziet een behandeling eruit? In deze blog op Ohmpraktijk.nl vertellen we je alles over deze behandeling!

Betekenis acupunctuur

Als we het woord acupunctuur ontleden dan komen we tot het volgende; acus = naald en punctum = prik. Acupunctuur betekent dus in feite naaldenprik of prik met naalden. Dit zien we ook terug in de behandelwijze waarbij er kleine naaldjes op bepaalde punten in het onderhuids bindweefsel worden gestoken.

Vooral in traditionele culturen zoals de Indiase, Chinese en Tibetaanse wordt deze alternatieve behandeling veelvuldig toegepast. Acupunctuur is een energetische therapie, welke lange tijd niet echt werd toegepast in de westerse geneeskunde. Tegenwoordig zien we echter steeds meer mensen gebruik maken van de kunsten van een acupuncturist.

Hoe werkt acupunctuur?

Het beeld van iemand met naaldjes in zijn of haar bovenrug kennen we allemaal wel. Dit is de bekendste vorm van accupunctuur. De acupuncturist zet kleine dunne naaldjes in het onderhuidse bindweefsel. Dit doet hij op bepaalde plekken van het lichaam, bij meridianen of energiebanen. De naaldjes zijn pijnloos en stimuleren deze energiepunten in het lichaam.

Bij sommige acupunctuur behandelingen wordt gebruik gemaakt van een stroom. Dit noemen we electro-acupunctuur en de elektrische stroom kan het effect versterken. Er wordt gebruik gemaakt van snelle hoge frequenties of juist lage frequenties.

Het lichaam wordt getriggered om sneller te genezen. Zo worden klachten die met een bepaalde ziekte gepaard kunnen gaan verlicht. Maar ook de preventieve werking maakt acupunctuur populair. Het vergroot de natuurlijke weerstand en stimuleert de levenslust.

wat is acupunctuur

Werking wetenschappelijk bewezen?

In onze cultuur houden we vooral vast een de Westerse geneeskunde, waarbij behandeling vaak symptoomgericht zijn en gebruik wordt gemaakt van medicatie. Het is dus begrijpelijk dat veel mensen niet direct geloven in de helende werking van acupunctuur. Maar is dit terecht?

De reguliere wetenschap heeft aangetoond dat het werk van een acupuncturist wel degelijk een onderbouwd effect heeft. Door het stimuleren van een acupunctuurpunt wordt een reactie in bepaalde delen van de hersenen veroorzaakt. Met MRI-scans is onderzocht welke energiepunten een specifieke reactie in het lichaam stimuleren.

In andere studies is aangetoond dat ons zenuwstelsel reageert op een acupunctuurbehandeling. Ook hormonale reacties zijn in kaart gebracht. Het natuurlijk vermogen van lichaamscellen om te herstellen wordt versterkt door acupunctuur.

Wanneer naar de acupuncturist?

Deze alternatieve therapie helpt bij veel verschillende klachten. Door de energiehuishouding te verbeteren is het vooral geschikt om vermoeidheidsklachten te verminderen. Zo voel jij je sneller fit en gezond.

  • Allergie (zoals huisstofmijt, pollen of voedsel)
  • Hartkloppingen en spanning op de borst
  • Stijve gewrichten en reumatische aandoeningen
  • Hoofdpijn, duizeligheid en migraine
  • Huidklachten (zoals eczeem, psoriasis of acne)
  • Luchtwegklachten (zoals bronchitis, astma en hyperventilatie)
  • Depressiviteit en andere mentale klachten
  • Zenuwpijnen
  • Urineweginfectie, incontinentie of impotentie

Kosten acupunctuur behandeling

Wil jij naar de acupuncturist en ben je benieuwd naar de kosten? De prijs van een behandeling is uiteraard afhankelijk van de tijd. De Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur heeft geen invloed op de prijzen die een acupuncturist rekent voor zijn of haar behandelingen. De kosten kunnen variëren van 50 euro tot 80 euro per behandeling van een uur. Een eerste intake inclusief onderzoek kost gemiddeld 75 tot 100 euro.

Acupunctuur valt niet onder de basisverzekering. Dit betekent dat je een aanvullende verzekering nodig hebt om de behandelingen vergoed te krijgen. Vergoeding valt onder de aanvullende verzekering die dekking biedt voor alternatieve geneeswijzen.

Hier kun je de zorgverzekeringen bekijken met een aanvullende dekking.

Heb jij meer vragen over acupunctuur? Stuur ons gerust een berichtje via de contactpagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *