shiatsu therapie massage

Shiatsu therapie: wat is het en hoe werkt de Shiatsu massage?

Shiatsu therapie, een vorm van massage die zijn oorsprong vindt in Japan, is een helende kunst die steeds populairder wordt over de hele wereld. Of je nu op zoek bent naar een manier om te ontspannen, stress te verminderen of specifieke lichamelijke klachten aan te pakken, Shiatsu biedt veel voordelen. In dit artikel op Ohmpraktijk.nl beantwoorden we enkele belangrijke vragen over Shiatsu therapie, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen over het boeken van jouw volgende Shiatsu massage.

Wat is Shiatsu therapie?

Shiatsu, wat letterlijk “vingerdruk” betekent, is een vorm van therapeutische massage die gebruikmaakt van druk, strekkingen en andere manipulatietechnieken om de energiestroom, of ‘Qi’, in het lichaam te harmoniseren. Volgens de traditionele Japanse geneeskunde bevordert een vrije en gebalanceerde stroom van Qi een goede gezondheid.

Shiatsu is gebaseerd op dezelfde principes als acupunctuur, maar in plaats van naalden gebruikt de therapeut vingers, duimen, en soms zelfs ellebogen en knieën om druk uit te oefenen op specifieke punten op het lichaam.

Hoe werkt een Shiatsu massage?

Een Shiatsu-sessie vindt meestal plaats op een futon op de grond, waarbij de cliënt comfortabele kleding draagt die beweging toelaat. De therapeut begint met een beoordeling van de conditie van de cliënt om eventuele gebieden van disbalans te identificeren.

Vervolgens gebruikt de therapeut een reeks technieken, waaronder druk, rotaties, en stretching, gericht op de energiekanalen in het lichaam, de zogenaamde meridianen. Deze technieken helpen om blokkades in de Qi-stroom te verwijderen en het lichaamseigen vermogen tot zelfgenezing te stimuleren.

Wat zijn de voordelen van een Shiatsu behandeling?

Shiatsu therapie biedt diverse voordelen voor lichaam en geest. Het kan helpen bij het verlichten van spanning en stijfheid in spieren, verbeteren van de bloedcirculatie en het stimuleren van het lymfestelsel. Bovendien kan Shiatsu therapie bijdragen aan het verminderen van stress, angst en depressie door het bevorderen van ontspanning en welzijn. Het heeft ook het potentieel om hoofdpijn te verlichten, de slaapkwaliteit te verbeteren en spijsverteringsproblemen aan te pakken.

  • Verlichten spanning en stijfheid in spieren
  • Verbeteren doorbloeding
  • Verminderen stress en angst
  • Verlichten hoofdpijn

Kan Shiatsu stress verminderen?

Ja, Shiatsu kan een effectief middel zijn in de strijd tegen stress. Door de focus op het balanceren van de Qi, helpt Shiatsu het lichaam te ontspannen en de geest tot rust te brengen. De diepe ontspanning die tijdens een Shiatsu-sessie wordt bereikt, kan stressniveaus significant verlagen en een gevoel van kalmte en helderheid bevorderen. Dit maakt het een uitstekende keuze voor mensen die te maken hebben met de druk van het dagelijkse leven.

shiatsu therapie massage

Voor wie is Shiatsu therapie geschikt?

Shiatsu therapie is geschikt voor bijna iedereen, van jong tot oud. Het is een flexibele behandelmethode die kan worden aangepast aan de specifieke behoeften en condities van de cliënt. Of je nu herstellende bent van een blessure, lijdt aan chronische pijn, of gewoon op zoek bent naar een manier om te ontspannen en jouw welzijn te bevorderen, Shiatsu kan je op maat gemaakte voordelen bieden.

Het is echter belangrijk om met de therapeut te bespreken of Shiatsu de juiste keuze is voor jou, vooral als je zwanger bent, lijdt aan bepaalde medische aandoeningen of recentelijk een operatie hebt ondergaan.

Conclusie

Shiatsu therapie biedt een unieke benadering van ontspanning en genezing, geworteld in eeuwenoude Oosterse medische tradities. Met zijn focus op het herstellen van de energiebalans in het lichaam, kan Shiatsu diverse voordelen bieden, waaronder stressvermindering, pijnverlichting en verbetering van de algehele gezondheid. Als je overweegt een Shiatsu massage te boeken, neem dan de tijd om een gekwalificeerde therapeut te vinden die jouw individuele behoeften kan behandelen. Met de juiste benadering kan Shiatsu therapie een krachtig hulpmiddel zijn in jouw streven naar welzijn en balans.