wat is een shakti mat

Wat is een Shakti Mat?

Heb jij al eens van een Shakti Mat gehoord? Als je veel met yoga en ontspanningstechnieken bezig bent waarschijnlijk wel. Ben je nieuw in deze wereld? Dan zijn Shakti matten een bijzonder fenomeen voor je. Een spijkermat of spijkerbed wordt ook wel sensimat of acupressuur mat genoemd. In deze blog op Ohmpraktijk.nl vertellen we je wat een Shakti Mat precies is en hoe dit jou kan helpen bij ontspannen!

Hoe werkt een Shakti Mat?

Een Shakti Mat, ook wel spijkermat of acupressuur genoemd, wint aan populariteit in Nederland. Het is overkomen waaien uit de Oosterse geneeskunde en is een eeuwenoude manier om het lichaam te laten ontspannen. De spijkermat beschikt over acupressuur punten die bepaalde drukpunten in ons lichaam activeren.

De duizenden kleine puntjes op een Shakti Mat worden spikes of spijkers genoemd. Ga je op een spijkermatje liggen, dan drukken deze spikes op zenuwpunten van je lichaam. De druk die hierbij ontstaan helpt om je zenuwen en spieren te ontspannen. Shakti matten worden gebruikt om pijnklachten te verminderen en een hoge spierspanning te verlagen.

Benieuwd naar de voordelen van liggen op een spijkermat? Verderop in deze blog lees je hier alles over.

Spijkermat met 6000 acupressuur punten

Vroeger had je een spijkerbed met echte spijkers erin. Niet heel praktisch voor thuis, daarom is een Shakti Mat gemaakt van stof en hier zitten ongeveer 6000 drukpunten op. Deze acupressuur punten werken volgens hetzelfde principe als acupunctuur. Maar in plaats van kleine naaldjes die in de huid worden gestoken, maakt de spijkermat gebruik van plastic punten / spikes.

Door bepaalde punten in het lichaam te stimuleren kun je jouw welzijn verbeteren. Dit werkt zowel fysiek als mentaal. Zie het als een soort triggerpoint massage. Veel spijkermatten worden geleverd met een triggerpoint bal. Deze massage ballen kun je gebruiken om je spieren te masseren of lastig bereikbare plekken te behandelen.

wat is een shakti mat

Hoe voelt liggen op een Shakti Mat?

Benieuwd hoe het voelt om op zo’n acupressuur mat te liggen? Het kan er namelijk pijnlijk uitzien om op die plastic spikes te gaan liggen. Het gevoel zal voor iedereen anders zijn en verschilt natuurlijk ook tussen beginners en meer ervaren Shakti Mat gebruikers. In het begin kan het onprettig aanvoelen en voel je de puntjes echt in je huid drukken.

Daarom wordt aangeraden om, wanneer je begint met liggen op een spijkermatje, hier een handdoek op te leggen of dunne kleding aan te houden. Zo kun je jouw lichaam rustig laten wennen aan het gevoel van de spijkers op je huid. Daarna kun je eventueel zonder shirt op de Shakti Mat gaan liggen en de tijdsduur verlengen.

Onthoud altijd dat het gaat om het stimuleren van de drukpunten in je lichaam en dat het niet teveel pijn moet doen. Doet het pijn aan je voeten als je op de mat gaat staan? Begin dan eerst door er met een stoel naast te gaan zitten en je voeten er licht op te plaatsen. Hoe meer ervaring je opbouw, hoe makkelijker het gaat om te ontspannen. De onderstaande video legt uit hoe jij een spijkermat kunt gebruiken.

Voordelen Shakti spijkerbed

Wat doet een Shakti Mat eigenlijk voor je? Het gebruik van een acupressuur mat heeft verschillende positieve effecten. Zo kan het helpen om rugpijn en gespannen spieren te verminderen. Ook draagt het bij aan een betere doorbloeding en kan het stressgevoelens verlagen. Hieronder hebben we een aantal Shakti Mat voordelen op een rij gezet.

  • Stimuleert aanmaak serotonine en endorfine waardoor stress en pijnklachten verminderd worden
  • Verbetert de bloedcirculatie in het lichaam
  • Helpt spierpijn verminderen door stimuleren transport van zuurstof en voedingsstoffen naar je spieren
  • Verlaagt de spierspanning door spierknopen te ‘masseren’
  • Heeft een positief effect op je nachtrust en gemoedstoestand
  • Vermindert hoofd- en rugpijn door triggerpoints aan te pakken
shakti mat voordelen

Shakti Mat nadelen

Het gebruik van een spijkermat heeft eigenlijk geen nadelen voor je gezondheid. Wel zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden.

  • Je huid kan rood en gevoelig worden (de eerste paar keren)
  • In het begin kan liggen op een Shakti Mat onprettig aanvoelen
  • Het materiaal van de spijkermat kan bij sommige mensen tot allergische reacties leiden
  • Het gebruik wordt afgeraden voor mensen met een te hoge bloeddruk of mensen die bloeddruk medicatie gebruiken.

Goede Shakti Mat kopen

Wil jij meer ontspannen en stijve spieren aanpakken? Je kunt een goede Shakti Mat kopen om dagelijks tijd voor jezelf te nemen en te profiteren van de positieve werking. Met een spijkermat kun je thuis eenvoudig aan acupressuur massage doen en drukpunten in je lichaam stimuleren. Voor een degelijke spijkermat betaal je ongeveer 30 tot 50 euro online, bijvoorbeeld bij Bol.com.

Beste Shakti Mat?

Op zoek naar de beste Shakti Mat voor thuisgebruik? Hieronder hebben we de 3 meest populaire spijkermatten van dit moment voor je op een rij gezet. Je kunt ze direct bestellen bij Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *