elektrisch roken therapie

Elektrisch roken als therapie?

Deze blog op Ohmpraktijk.nl gaat over de e-sigaret, de manier om elektrisch te roken. Je zult ongetwijfeld de ‘normale’ sigaret van tabak kennen. De e-sigaretten zijn echter elektronisch en bevatten geen tabak. Een e-sigaret kopen kan online, maar ook in winkels. Wat is en hoe werkt een elektronische sigaret? Daarop gaan we hier in. Maar voor de vergelijking eerst een typering van tabakssigaret.

Tabakssigaret

Met een tabakssigaret doelen we op een traditionele sigaret met tabak, die al zeer veel jaren bestaat. Optioneel kan die een filter hebben. Je houdt een vuurtje bij het einde van een sigaret en de tabak begint te gloeien. Als er wind staat, wordt het aansteken moeilijk en bij regen onmogelijk.

Een brandende sigaret verandert geleidelijk in as. Een laatste stukje blijft over en dat wordt weggegooid. De sigaretten zitten in een pakje. Als dat zacht is, dien je er op te letten dat de inhoud niet beschadigt. Veel mensen zijn verslaafd aan de nicotine in sigaretten. Door roken ervaren ze rust en voelen ze zich meer ontspannen, het werkt therapeutisch. Je kunt echter beter elektrisch roken als therapie aangezien deze geen nicotine en teer bevatten.

Waaruit bestaat en hoe werkt een e-sigaret?

We hebben het hier over een elektronisch apparaatje, dat de vorm van een traditionele tabakssigaret kan hebben, maar niet per se. De hoofdcomponenten van een elektronische sigaret zijn:

  • Een verdamper of verstuiver
  • Ontstekingsknopje
  • Een batterijtje
  • Een patroon gevuld met een vloeistof, e-liquid of e-vloeistof genoemd. Denk aan bijvoorbeeld Aramax

Met het ontstekingsknopje wordt een verhittingselement (verdamper of verstuiver) met stroom uit het batterijtje geactiveerd. Je hoeft een elektronische sigaret dus niet met vuur aan te steken, wat het gebruik gemakkelijker maakt. Ook hoef je geen pakje bij je te hebben en beschadigt een elektronische sigaret niet zo gemakkelijk. Het verwarmingselement verhit en verdampt de vloeistof.

Die damp kan je vervolgens inhaleren. We hebben het dus niet over rook maar damp. Daarom wordt niet gesproken van roken maar dampen. Behalve de vloeistof is ook het verhittingselement een verbruikselement. Dat betekent dat het regelmatig wordt vervangen. Op de vloeistof komen we in de volgende paragraaf terug.

Elektrisch roken met E-liquid

Zoals gezegd, wordt in een elektronische sigaret een vloeistof verdampt, die wordt aangeduid met e-vloeistof of e-liquid. Naast de vorm van een elektronische sigaret wordt het gebruik ervan aangepast aan de persoonlijke smaak door de keuze van de e-vloeistof. Die is in veel samenstellingen te verkrijgen. In grote lijnen bevatten de vloeistoffen propyleen glycol en smaakstoffen die zijn opgelost in glycerol, eventueel samen met nicotine.

De smaakstoffen geven een specifieke smaak aan de damp. Er is een zeer uitgebreide keuze, van tamelijk zoet tot een imitatie van de rook van een tabakssigaret. Niet alleen een e-sigaret kopen kan online en in winkels, maar ook de e-vloeistoffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *