gehoorbescherming op festivals

Gehoorbescherming op festivals – waarom moet je er naar luisteren?

Iedereen is gek op een goed feestje, en een festival is dan ook een van de leukste feestjes die er bestaat. Er zijn weinig dingen leuker dan samen met je beste vrienden en vriendinnen je favoriete bands en artiesten bekijken. Wie er wel eens op een festival of twee is geweest weet ook dat het er af en toe behoorlijk luidruchtig aan toe kan gaan.

Het maximumaantal decibel waar een festival zich schuldig aan mag maken is dan ook 103 dB. Denk je even in dat wij als mensen praten op ongeveer 60 dB. Bij langdurige blootstelling aan dit harde geluid kan gehoorschade ontstaan. Daarom is het dragen van gehoorbescherming op festivals erg belangrijk! In deze blog op Ohmpraktijk.nl vertellen we je alles over de juiste gehoorbescherming.

Waar moet ik op letten bij gehoorbescherming?

Het dragen van gehoorbescherming is dan ook erg belangrijk als je naar een festival gaat. Deze komen vaak in de vorm van oordopjes. Maar waar moet je op letten bij het aanschaffen van goede festival oordopjes?

Demping

Natuurlijk is het eerste waar je op zal moeten letten is de demping. Uiteindelijk is dat dan ook hetgeen waar je de oordopjes voor aanschaft, toch?

Als je beschikt over een goed paar oordoppen dan zijn deze voorzien van een SNR code. Dit staat voor Single Number Rating. Deze code geeft aan hoeveel decibel eraf wordt gehaald als je de oordopjes draagt. Heb je oordoppen met SNR van 22? Dan gaat er 22 decibel af!

Muziekkwaliteit

Vaak ga je naar een festival om je favoriete band of artiest te zien. Als je vooraan alle hits staat mee te schreeuwen dan wil je natuurlijk deze hits ook wel goed kunnen horen.

Daarom is het van belang dat je er goed op let dat je oordopjes wel de meeste frequenties doorlaten. Veel goedkopere oordopjes, denk hierbij aan de gele herriestoppers, halen ook een groot deel van de hogere frequenties weg. Hierdoor kan het zijn dat je alleen nog de lage bastonen van de muziek hoort.

Comfort

Als je naar een festival gaat, dan is er een erg grote kans dat je je oordoppen voor een langere poos in gaat hebben. Als je ze dan ook voor een langere tijd draagt, is het wel handig dat deze ook comfortabel blijven zitten. Siliconen gehoorbescherming is dan ook een van de meest aangeraden.

Waarom is gehoorbescherming op festivals zo belangrijk?

Het liefste zouden we allemaal een festivalterrein op kunnen lopen en grenzeloos gaan genieten. Helaas is het toch echt belangrijk dat je goede gehoorbescherming draagt. Hiervoor zou je op maat gemaakte gehoorbescherming voor kunnen kiezen.

We hebben allemaal wel eens die nare hoge piep in onze oren gehad na een avond zonder oordoppen. Deze piep is voor een keer dag of twee natuurlijk geen ramp, maar toch is dit al een klein voorproefje voor gehoorschade.

Tinnitus is een vorm van gehoorschade waarbij je deze piep 24/7 zult ervaren. Je kunt dus nooit meer optimaal genieten van je favoriete artiest en festival. Maar ook thuis kun je niet eens genieten van een compleet stille nacht. Dit is een gevolg van schade aan de verschillende zenuwen die in het slakkenhuis van je oor zitten. De korte piep na een avond stappen is óók een vorm van gehoorschade, als is deze maar tijdelijk.

Conclusie

Op het dragen van gehoorbescherming op festivals heeft jarenlang een stigma gezeten onder jongeren. Het zou gezien worden als duf en niet cool. Gelukkig zien we vandaag de dag een stijging in het aantal jongeren dat wel oordoppen draagt op een festival. Bij het dragen van festival oordoppen kun je langer genieten van jouw favoriete artiesten en muziek.

Mocht je nog vragen hebben over gehoorschade, ga dan naar een audicien zoals Hoorstudio Gooise Meren. Deze audicien is in Bussum gevestigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *