wat is alternatieve geneeswijze

Wat is alternatieve geneeswijze of geneeskunde?

Alternatieve geneeswijze en complementaire geneeswijze behoren niet tot de reguliere geneeskunde. Het zijn verzamelnamen voor verschillende behandelmethoden en therapieën die gebaseerd zijn op bijvoorbeeld Oosterse geneeskunde en natuurgeneeskundige behandelingen. Het heeft een lange geschiedenis en kan gezien worden als aanvulling op de reguliere geneeswijze. In deze blog vertellen we je meer over alternatieve geneeswijze en is er natuurlijk ruimte voor al jouw vragen! Bij Ohmpraktijk.nl geven we jou graag passend advies.

Geschiedenis complementaire geneeswijze

De alternatieve geneeskunde heeft een geschiedenis die duizenden jaren terug gaat. Toen er nog geen sprake was van de geneeskundige mogelijkheden die we vandaag de dag kennen, werd er veel gebruik gemaakt van natuurgeneeskunde en ontspanningstherapie.

Maar als we kijken naar de geschiedenis van geneeskunde in Nederland, dan zien we dat reguliere en alternatieve geneeswijze in 1865 echt zijn gescheiden. Toen werd de Wet Uitoefening Geneeskunst aangenomen. Deze wet zorgde voor een afbakening van de reguliere geneeskunde en hield behandelingen voor aan erkende artsen. Toch werden nog steeds alternatieve behandelingen toegepast, zoals fytotherapie en homeopathie.

In 1999 is de Wet Uitoefening Geneeskunst vervangen door de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG). Iedereen mag behandelingen uitvoeren, maar er zijn voorbehouden handelingen die alleen door medisch geschoold personeel mag worden uitgevoerd.

Registratie alternatieve therapeuten

In Nederland maken we voornamelijk gebruik van de Westerse geneeskunde en dit betekent dat alternatieve geneeswijzen niet aan universiteiten of paramedische opleidingen worden gedoceerd. Voor alternatieve geneeskunde bestaan particuliere beroepsopleidingen. Therapeuten kunnen zich laten opnemen in een register van hun beroepsgroep, dit noemen we BIG-registratie.

Hoewel veel beoefenaars van alternatieve geneeskunde dus geen medische opleiding hebben gevolgd, zijn er toch steeds meer reguliere artsen die zich verder verdiepen in deze geneeskunst. Denk aan homeopathie, accupunctuur, manuele therapie, antroposofie en osteopathie.

wat is alternatieve geneeswijze

Aanvulling op reguliere geneeskunde

De reguliere geneeskunde heeft zijn waarde natuurlijk al bewezen in onze samenleving. Met alle medische kennis van tegenwoordig en de nieuwste technologieën kunnen veel mensen geholpen én genezen worden van allerlei ziekten en klachten. Daarom spreken we tegenwoordig liever van complementaire geneeskunde dan van alternatieve geneeswijze.

Het is immers niet de bedoeling om de een als alternatief voor de ander te zien. We kunnen beter de waarde van zowel de Westerse als de Oosterse geneeskunde combineren om nog meer mensen gezonder te laten leven. Het is daarom ook altijd raadzaam om bij klachten zowel de reguliere artsen en eventuele alternatieve genezers te raadplegen.

Verschillende alternatieve geneeswijzen

Inmiddels zijn er veel verschillende vakgebieden binnen de alternatieve geneeskunde. We kunnen de behandelingen indelen in categorieën. Zo kennen we alternatieve medische systemen, biologische therapieën, geest-lichaamstechnieken, energetische therapieën en lichaamstherapieën.

Hieronder een greep uit de (meest bekende) behandelingen.

AcupunctuurHolistische therapie
Antroposofische geneeskundeHomeopathie
AyurvedaHypnotherapie
Body Stress ReleaseMesologie
Chinese geneeswijzenNatuurgeneeskunde
ChiropractieOsteopathie
EMDR therapieOrthomoleculaire geneeskunde
HalotherapieRegressietherapie
HaptotherapieShiatsu therapie

In volgende blogs zullen we dieper ingaan op deze alternatieve behandelingen.

alternatieve geneeskunde

Heb jij vragen over alternatieve behandelingen?

Heb jij vragen over alternatieve geneeswijze en behandelingen? Laat gerust een reactie achter op deze blog. Je kunt natuurlijk ook een berichtje sturen naar Ohmpraktijk.nl via onze contactpagina. Wij komen dan zo snel mogelijk bij je terug op jouw vragen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *