10 gezondheidsvoordelen van yoga
Doe jij zelf aan yoga, dan zal je vast en zeker de gezondheidsvoordelen van yoga ervaren. Je voelt jezelf over het algemeen meer relaxed, maar geeft juist ook meer energie en het heeft nog meer gezondheidsvoordelen.
Maar wanneer je dit gaat uitleggen aan iemand of de manier waarop dit tot stand komt zal niet iedereen het direct begrijpen. Het is zeker voor nieuwelingen even een weg die moet worden bewandeld, om de kunst en gezondheidsvoordelen te begrijpen.
We gaan je in deze blog op Ohmpraktijk.nl 10 voordelen van yoga laten zien, om het allemaal wat duidelijker te maken en tonen welke voordelen het specifiek heeft.
Wat zijn gezondheidsvoordelen van yoga?
Hieronder laten we je 10 voordelen zien die yoga met zicht meebrengt. Er zijn overigens nog meer voordelen, maar we hebben er een aantal belangrijke voor je uitgepikt …ben je al nieuwsgierig geworden?
1. Goed voor flexibiliteit
Het verbeteren van flexibiliteit is een van de meest voor de hand liggende voordelen van yoga. Tijdens je eerste les zal je wellicht niet gelijk jouw tenen aan kunnen raken. Maar op het moment dat je blijft komen, zal je merken dat je steeds een beetje losser en flexibeler wordt. Uiteindelijk ben je in staat om de meest geavanceerde yogastandjes te doen.
Je zal merken dat alles met elkaar samenkomt, en bepaalde spiergroepen die nu nog niet zo flexibel zijn na een aantal lessen al snel getraind zijn voor de meest wonderbaarlijke yoga-posities.
2. Meer kracht en spiermassa
Het opbouwen van meer spiermassa en kracht, zal je veel voordelen bieden. Je bent sterker en hebt ook een goede houding. Maar ook flexibiliteit speelt hierbij een rol.
Bij het doen aan yoga zal je kracht en flexibiliteit opbouwen. Je combineert dus eigenlijk standen die echt een soort krachttraining zijn, samen met het oprekken van je spierbundels. Indien je nieuw bent met yoga, moet je het maar eens proberen …je zal merken dat yoga veel meer te bieden heeft, dan je wellicht nu denkt.
3. Zorgt voor een goede houding
Een goede houding tijdens trainingen en yoga is heel belangrijk. Je zal merken dat wanneer je houding niet klopt, je hier later moe van wordt of zelfs pijn van zal ervaren.
Het komt doordat je gaat compenseren. Zo kan een verkeerde houding ertoe leiden dat je nek, schouder of rugpijn krijgt. Je wil dit natuurlijk voorkomen. Je zal o.a. met yoga je houding verbeteren en versterken. En hier ook snel de verschillen van merken (afhankelijk van je huidige situatie en startpunt).
4. Sterke botten
Het is wel gedocumenteerd dat oefeningen waarbij je gewichten gebruikt (ook lichaamsgewicht) je botten sterker maken. Bij yoga zal je veel standen uitvoeren, waarbij je jouw eigen lichaamsgewicht gebruikt en moet liften. Je kan hierbij bijvoorbeeld ook denken aan de neerwaartse en opwaartse hond, waarbij je voornamelijk de botten in je armen sterker maakt.
Uit een ongepubliceerde studie aan de California State University in Los Angeles kwam naar voren dat yoga de botdichtheid verbeterd. En het verlaagt ook de cortisollevels (stresshormoon), waarbij je beter calcium opneemt en vasthoudt (een belangrijk mineraal voor gezonde en sterke botten).
5. Yoga bevordert de bloedsomloop
Met yoga bevorder je ook de bloedsomloop en gaat er (net zoals bij sporten en meer lichaamsbeweging) meer zuurstof naar je lichaamscellen, zodat deze beter functioneren. Het zorgt ook voor een goede hartslag.
Verder helpt het doen aan yoga, ook bij het verbeteren van je immuunsysteem.
6. Het stimuleert het geluksgevoel
Het doen van yoga maakt je vaak ook gelukkiger. Er zijn tal van standen (eigenlijk allemaal) die hieraan bijdragen. Je zal hiermee namelijk meer van het gelukshormoon serotonine mee aanmaken, waardoor je veel beter in je vel zit.
Je ziet dit effect ook vaak bij sporten of meer lichaamsbeweging. Het is goed voor je gezondheid en zorgt voor een veel beter gevoel.
7. Yoga als fundering voor gezonde leefstijl
Het is ook een basis voor gezondere leefstijl. Je zal merken dat het werkt, en laat je ook nadenken over andere gezonde dingen in het leven.
Je kan hierbij denken aan meer aan lichaamsbeweging doen in het algemeen, sporten, veel vaker de buitenlucht opzoeken en 1 zijn met de natuur, een gezond voedingspatroon (zoals het eten van onbewerkte voeding of bv. erover nadenken om vegetariër te worden) en nog veel meer. De kans is namelijk groot dat het voor een soort hefboom effect gaat zorgen, wat alleen maar positief is natuurlijk.
8. Lagere bloedsuikerspiegels
Het beoefenen van yoga schijnt ook lagere bloedsuikerspiegels en LDL (slecht cholesterol) op te leveren. En dit heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met dat yoga ook de levels cortisol en adrenaline in je lichaam iets verlaagt.
Verder kan het een stimulans zijn voor gewichtsverlies (voor mensen die met overgewicht kampen) en het verbeteren van je gehele leefstijl. Hierin speelt voeding ook een belangrijke rol, en bij het eten van meer onbewerkte voeding zal je hier ook snel een heel duidelijk verschil in merken. O.a. op het gebied van insulinegevoeligheid, lagere bloedsuikerspiegels en andere gezondheidsvoordelen.
9. Yoga helpt je relaxen
En het zorgt natuurlijk ook gewoon voor een relaxed gevoel en het ontspannen van je systeem. Na intensieve arbeid en andere inspanningen is het namelijk ook heel belangrijk om te ontspannen. Je lichaam zal namelijk herstellen (daarom is een goede nachtrust ook zo belangrijk), en ben je weer helemaal 1 met jezelf om er vervolgens weer fris tegenaan te gaan.
10. Het is goed voor je balans
Verder is yoga ook goed voor je balans, met yoga zal je namelijk best wel uitdagende posities gaan uitvoeren. En het is belangrijk ze goed te doen. Op die manier zal je balans ook vele malen verbeteren. Je zal immers meer gewend raken aan de oefeningen die je doet, sterker worden en meer conditie opbouwen om zware varianten vol te houden.
Wanneer begin jij met yoga?
Nu je alle gezondheidsvoordelen van yoga kent is natuurlijk de vraag: wanneer start jij met yoga? Het is goed voor je en ook prima te combineren met andere sporten zoals bodybuilding en fitness. Probeer het maar eens en ontdek het zelf!
Welke gezondheidsvoordelen van yoga vind jij het belangrijkst?